Golf – Skottlands Nationalsport

Trots att skottarna inte var först med att spela golf så var det dom som formade sporten till hur den existerar idag. En talesman för The Royal and ancient Golf club of St. Andrew  har blivit citerad flertalet gånger berörande golf och dess nationella arv: ”Sporter med klubbor och bollar har funnits i århundraden, men golf som vi känner den idag, med 18 hål, kommer tydligt och självklart ifrån Skottland.” Ett djärvt och citatvänligt uttalande där det både erkänns att skottarna inte var först med sporten eller dess upphovsmän, men att dom tar en oerhörd stolthet i att ha format den genom århundraden samtidigt som dom även bibehållit dess form efter att dom första officiella riktlinjerna lades omkring 1744, vid världen äldsta golfklubb, The Honourable company of Edinburgh golfers, i Muirfield.

Förutom det nederländska ordet för pinne och/eller klubba, colf, så finns det flertalet olika skotska ord som kan ha gett upphov till sportens moderna namn. ”Gowf” och senare ”gouf” har en ungefärlig innebörd till colf och ordet ”goulf” betyder ungefär: ”(Att) slå ut.” Många etymologer föreslår att dialektala uttal, olika skrivformer emellan skotska och brittisk engelska och språkens utveckling är vad som lett fram till ordet golf, som vi använder idag. I skotsk historia så är det gowf som användes då det för första gången dokumenterades, då i ett förbud mot både golf och futball (en historisk föregångare till dagens fotboll) 1457. Detta då man ansåg att dessa fritidsaktiviteter störde eller förhindrade befolkningen att utöva militärvänlig träning så som bågskytte och därmed var ett hot mot nationens säkerhet. Befolkningen behövde dock påminnas om förbudet då det förnyades ytterligare två gånger, med ungefär tjugo års mellanrum, både 1471 och 1491. Lagväktare uppmuntrades till att till hårdare metoder för att förhindra att golf spelades, då många själva spelade eller såg med blida ögon när det utövades inom deras områden.

Lustigt nog finns det dokumenterade fall där regenten kung James IV, som var en ledande motståndare till att befolkningen utövade sporten, då det förutom militärt även ansågs störa inkomster och växande företagsverksamhet vilket i sin tur påverkade ekonomin, själv skall ha spelat golf. Enligt rykten så skall kungen ha fått golfbollar och klubbor köpta åt sig vid två olika tillfällen år 1502. Första gången vid ett statsbesök i Perth i Skottland och senare även när han besökte St. Andrews Golfklubb och i Edinburgh. Dock så är många historiker oeniga ifall han utövade golf regelbundet eller om det endast var ett nyfiket intresse. James IV var inte heller den ende regenten som anklagats för att ha spelat golf under förbudstiden eller senare, då Mary, skottarnas drottning, vid flertalet tillfällen anklagades för att ha spelat golf utav sina politiska fiender. Efter att hennes make, Henry Stuart, Lord Darnley blev mördad 1567 så anklagades hon för att ha setts spelandes golf endast 2 dagar efter mordet, då hon egentligen borde enligt tradition ha sörjt sin makes bortgång. Hennes politiske motståndare George Buchanan publicerade samtidigt ett brev där han skrev att drottning Mary skulle ha spelat sporter som ”tydligt inte var lämpade för kvinnor” i ett försök att smutskasta henne och förstöra hennes rykte. Många historiker är dock eniga om att Mary skall ha spelat minst en omgång golf på världens äldsta bevarade golfbana i Mussleburgh, år 1567, vilket får många att undra huruvida anklagelserna mot henne var befogade eller ej.