Kvinnliga golfare

Golf brukar allt som oftast vara en sport för gentlemän och män i allmänhet, men faktum är att golf är en sport med många framgångsrika kvinnliga utövare, något som över åren oftast förbisetts. Fördelningen har blivit bättre på senare år och spelare så som Annika Sörenstam har fått sin tid i strålkastarljuset, men fortfarande än idag så är det många som missar dom kvinnliga spelarna. Golf är även en sport där det egentligen inte finns några fysiska förhinder för män och kvinnor att tävla tillsammans utan är endast en historisk kvarleva från förr då man ofta segregerade män och kvinnor i största allmänhet. Nedan följer en liten lista över några utav världens mest framgångsrika kvinnliga golfare.

Pak Se-ri

1996 så trädde en ny professionell golfare fram, Pak Se-ri, ifrån Sydkorea. Medan hon studerade till sköterska vid Yuseong Nursery School i Daejeon och senare Keumseong Girls High School i Gongju City, Chungham Provinsen så började hon även spela golf. Snart så var hon Keumseongs bästa amatörspelare och flyttade efter examen till Seoul för att fortsätta sin träning. Som rookie så vann hon två större turneringar under LPGA Tour, 1998 och blev därmed den yngsta vinnaren i USA:s Women’s Open. År 2007 så valdes hon i World Golf Hall of Fame vilket i sig är en oerhörd ära. Hon drog sig tillbaka från golfbanan år 2016 efter en framgångsrik karriär och flertalet priser och titlar.

 

Patricia ”Patty” Jane Berg

Det mest imponerande med Patty Berg, förutom hennes 15 Championship titlar och 60 vinster i LPGA Tour, är att hon lyckades genomföra allt detta under en karriär som startade redan 1940. En tid då kvinnor vanligtvis inte brukade tillåtas tävla och knappt ens utöva sporten. Hennes första sportintresse var dock amerikansk fotboll och hon spelade som quarterback i ett lokalt lag i sin hemstad Minneapolis i Minnesota. Efter att hon fyllt 13 så föreslog hennes föräldrar att hon skulle testa på golf och 1934 så påbörjade hon sin karriär som amatörspelare. Efter 29 vinster och amatörtitlar så gick hon över till att spela professionellt år 1940 med ett avbrott som löjtnant i flottan under andra världskriget och ytterligare ett avbrott mellan december 1941 till 1943 då hennes knäskål krossades i en bilolycka. Berg var med och startade Womens Professional Golf Association (WPGA) 1948 som var en föregångare till LPGA och hon var även en utav dom 13 grundarna utav LPGA Tour som startades två år senare, 1950.

 

Karrie Webb

Australiens mest framgångsrika kvinnliga professionella golfare och en utav dom största inom sportens historia. Hon har vunnit LPGA Tour hela 41 gånger vilket är fler än någon annan aktiv spelare. Född i Ayr, Queensland, 1974 där hon även startade sin amatörkarriär flera år senare. Hon blev en medlem i Australiens Amatör Team och spelade internationellt 6 gånger mellan 1992 – 1994 innan hon gick över till att spela professionellt. En utav hennes första stora vinster var när hon blev Australiens Strokeplay Champion genom att slå 128 slag på en 68 bana, över 36 hål. Webb är även känd för att vara väldigt omtyckt bland medspelare och fans vilket har lett till hennes internationella popularitet.