Roliga fakta om golf

Det var ett stort genombrott i sportvärlden när Annika Sörenstam tävlade i 2003 Bank of Amerika Colonial, då det var könsöverskridande med att en kvinna tävlade emot män på lika villkor. Idag har det blivit allt vanligare att manliga och kvinnliga golfare tävlar mot varandra, men innan dess så var dom separerade i manliga och kvinnliga turneringar. Det är förstås, om man inte räknar med Babe Zaharias. Redan 1945 så blev hon den allra första golfaren som bröt könsbarriären genom att ställa upp och tävla i en PGA Tour event. Hon fick 76 respektive 81 under dom första två rundorna i Los Angeles Open och var fram till 2003 den enda kvinnan som tävlat tillsammans med män inom golf.

Hollywoodstjärnan Samuel L. Jackson är en dedikerad golfare. Han är som mest känd ifrån sina roller i Quentin Tarantinos filmer så som Pulp Fiction (1994), diverse Marvel -filmer och har medverkat i omkring 177 filmer. Vad dock många inte vet är att han har en speciell klausul i sitt kontrakt vilket tillåter honom att ta två pauser i veckan medan han spelar in film för att spela golf.

Phil Mickelson är berömd för att vara en utav dom få vänsterhänta spelarna som kommit upp i elitnivå. Men Mickelson är faktiskt högerhänt, något som förvånar många fans. Mickelson brukade nämligen spegla sin fars golfsving som yngling och lärde sig därmed spela vänsterhänt och under sin karriär så har detta fungerat så bra för honom att han aldrig har behövt spela med golfklubbor för högerhänta.

TPC Sawgrass är ökänt i golfkretsar av en väldigt blöt anledning. Varje år så slås omkring 125 000 bollar ner i vattnet på det 17:e hålet, som även är en liten ö. Under 2013 Players Championship så slogs 44 bollar ner i vallgraven varav två var från Sergio Garcia vilket gav honom en quadrupel bogey vilket i slutändan resulterade i att han förlorade sin mästartitel.

Många golfälskare siktar högt och uttrycket går ju att man bör sikta mot stjärnorna. Detta gjorde Alan Shepard 6 februari, 1971 då han blev den förste och ende människan som tagit en golfsving på månen. Som astronaut utav Apollo 14 så slog han ett enhandsslag med en järnsexa (rymddräkten tillät inte ett dubbelgrepp) vilket även lett till att golf är en utav dom två enda sporterna som hittills utövats på månen. Den andra sporten var spjutkastning.

1457 så förbjöds golf i Skottland. Detta då nationens Parlament var oroliga för att golfspelandet störde medborgarnas militära träning. Förbudet var tvunget att förstärkas ytterligare två gånger, 1471 och 1491, så omkring vart 20:e år eftersom folk började spela sporten i smyg alltmer utbrett över åren som gick. Ungefär 300 år senare så grundades The Royal and Ancient Golf Club of St. Andrews. Historiska experter har dock delade meningar ifall förbudet någonsin upphävdes eller ej, vilket gör att golf möjligtvis fortfarande kan vara förbjudet i eller i specifika områden i Skottland än idag, utan att allmänheten faktiskt vet om det.

Richard Lewis är en sann golfare i mångas ögon. År 2010 så slog han ett världsomspännande rekord genom att mellan den 1 januari till 31 december spela hela 11 000 hål, vilket dokumenterades vid Texas Four Seasons Resort and Club i Irving, Texas. Hans sekundära rekord är för flest spelade rundor på en och samma golfbana vilket är just hos Texas Four Seasons Resort and Club!