Skandaler inom golfsporten

En vanlig åkomma inom alla sporter är olika former utav skandaler, det verkar som om ingen sport är helt immun mot att en eller annan spelare förr eller senare tabbar sig och hamnar i strålkastarljuset utav helt fel orsaker. Det kan handla om doping, fusk eller fiffel och båg båda på och av banan. Inom golf så brukar man försöka bortse från olika spelares snedsteg när man talar om sporten i stort, men det går ändock inte att förneka att även denna gentlemannaskapsport har haft sin beskärda del utav smutskastning och skandaler.

 

Jane Blalock

Blalock är född och uppväxt i Portsmouth, New Hampshire och dotter till Richard Blalock, stadens dåvarande nyhetsredaktör vid den lokala tidningen. Hon började spela golf när hon var 13 år gammal och tränade vid den närliggande golfklubben. Hon studerade senare vid Rollins College i Winter Park, Florida där hon även fortsatte med sitt golfintresse och började tävla i flertalet amatörtävlingar med början vid 1965. Efter en lyckad amatörkarriär så gick hon vidare och började spela professionellt vid 23 års ålder, 1969. Innan dess så hade hon arbetat först genom udda jobb åt en golfklubb i Florida och sedan som historielärarinna. Hon åtnjöt en framgångsrik karriär med omkring 27 titlar, Rookie of the Year och flertalet mindre vinster. Under sin karriär blev hon dock anklagad för att markera sina bollar på ett olämpligt vis på green, förbättra resultat samt mindre incidenter vilket till slut ledde till att hon under 70-talet var avstängd från att tävla professionellt under en tid.

 

John Patrick Daly

Daly är i mångt om mycket känd som ”Long John” för sina långa tee bollar och sin ganska så ruffa och högljudda personlighet. Hans medellängd över en säsong är 300 Yards per drive, vilket är en imponerande längd att regelbundet åstadkomma. Han började spela golf redan som 5-åring i Dardanelle, Arkansas och var en aktiv golfspelare och amerikansk fotbollsspelare under sin tid vid Hellas High School i Jefferson City, Missouri. Han blev snart Missouris state champion och innehar än idag flera sparkrekord inom amerikansk fotboll. Han fortsatte att spela golf under sina collegeår vid University of Arkansas, men lämnade institutionen innan han tog examen. Han började spela professionellt 1987 och vann Missouri Open, vilket kickstartade hans karriär. Fram till omkring 1996 så hade han en aktiv karriär vilket sedan började vaja mellan 1996 till 2003 på grund utav hans ihärdiga drickande som eskalerade alltmer ju tiden gick. Snart så kom hans högljudda attityd att göra honom ökänd bland golfkretsar och mer än en gång anklagades han för sexuella trakasserier. Det Daly dock är som allra mest känd för utanför golfbanan är hans gigantiska spelskulder. Daly bestämde sig för att se över sina skulder under 2014 genom att gå igenom sina skattepapper och summan som uppdagades var till närmast astronomisk. Han beräknas ha ungefär mellan 55-57 miljoner dollar i skulder till olika kasinon, internetpokerbolag och liknande.

 

Eldrick Tont ”Tiger” Woods

Man kan inte tala golfskandaler utan att nämna en utav vår tids allra mest framgångsrika golfare, Tiger Woods. Född 1975 i Cypress, Kalifornien, så presenterades han för golf utav sin atletiske fader redan vid 2 år ålder. Han blev snart sedd som ett underbarn och 1978 så puttade han i en tävling mot den berömde komikern Bobe Hope i tv-programmet The Mike Douglas Show. Som femåring så var han med i tidningen Golf Digest och sedan över åren i flera olika tävlingar och tidningsartiklar. Hela hans liv handlade om golf och det snart klart att skulle komma att bli en professionell spelare som vuxen. Efter flertalet junior och amatörvinster så började han spela på professionell nivå 1996 och fick omedelbart kontrakt med Nike. Över åren så vann han PGA Tour hela 79 gånger och European Tour 40 gånger utöver andra vinster. Under flera år så var han den högst betalde spelaren i världen och frontman för EA’s PGA Tour spel i flera år. År 2009 skulle dock världen syn på den älskvärde golfaren förändras då han blev påkommen med att ha varit otrogen med en lång rad kvinnor. Efter en nattlig mindre bilolycka i samband med avslöjandet så drog sig Woods tillbaka från strålkastarljuset så gott han kunde och ställde in flera event. Flera företag sade upp sina sponsoravtal med honom och i augusti 2003 så skilde sig hans fru från honom. Hans karriär dalade och 2017 så blev han arresterad för att ha kört rattfull nära Jupiter i Florida. Idag syns han alltmer sällan i turneringar och även om han inte har dragit sig tillbaka officiellt så anses hans storhetstid ha tagit slut strax efter otrohetsskandalen 2003.